trešdiena, 2009. gada 16. decembris

SENO ROTU KALVE


Seno rotu kalve Cēsu pils dienvidtorņa pavēnī
      Eksperimentālā arheoloģija ir viena no efektīgākajām metodēm ar kuras palīdzību iespējams ielūkoties tālas pagātnes norisēs. Šī nozare saistās ar praktisku darbību un uzskatāmu rezultātu- notikuma vai priekšmeta atveidojumu. Senajiem apstākļiem tuvināts eksperiments palīdz ienest cilvēku izpratnē dzīvu sasaisti ar tautas kultūras mantojumu ne tikai senajā, bet arī mūsdienu pasaulē.
Seno rotu izpēte

       Brīvības pieminekļa zvaigžņu kalēja Arnolda Naikas skolnieks rotkalis Daumants Kalniņš pirmo reizi eksperimentālās arheoloģijas vēsturē padarīja seno rotu par zinātniskās izpētes un eksperimentu objektu. Jau 1992. gadā viņš nolasīja referātu „Seno latgaļu etniskās kultūras iezīmes rotkaļa skatījumā” Ģedimina dienām veltītajā zinātniskajā konferencē Viļņā. Tā gada rudenī Daumanta eksperimentālās studijas darinātais seno latgaļu sievietes goda tērps un rotu komplekts izstādē ”Metāls un rotas” Brīvdabas muzejā ieguva Brastiņa balvu un piemiņas medaļu.


Medaļa "Latviskās Latvijas labad"
         Cēsu novada latgaļus D. Kalniņš izvēlējās par izpētes objektu, pirmkārt, jau tāpēc, ka pats ar visu darbnīcu atradās Cēsīs. Otrs iemesls šādai izvēlei bija apstāklis, ka Cēsu apkārtne var lepoties ar ārkārtīgi bagātu arheoloģisko pieminekļu klāstu. Treškārt, pētījumiem izvēlētais astotais līdz četrpadsmitais gadsimts ir laiks, kad vietējo tautu un cilšu rotu kultūra sasniedza savu greznāko un izsmalcinātāko pakāpi.


Zem kalves ozola

          Kalves pastāvēšanas laikā to apciemojuši daudzi tūkstoši apmeklētāju no visas pasaules. Jau pāris gadu desmitu Seno rotu kalve iekļauta pasaulē pazīstamu tūrisma firmu ceļvežos. Kopš savas tapšanas, Seno rotu kalve kļuvusi par masu mediju iecienītāko objektu Cēsīs. Ik gadu vairākas reizes kalvi rāda gan vietējās, gan ārzemju TV. Intervijas ar Daumantu Kalniņu pārraida Latvijas radio. Ap simts publikācijām presē apliecina Seno rotu kalves popularitāti un nozīmību Latvijas un pasaules kultūras mantojuma saglabāšanā.
Apmeklētāji dzīvo līdzi seno rotu stāstiem

       Kalves apmeklētājiem dota iespēja iepazīties ar seno latviešu rotkaļu darbiem. Šeit var apskatīt seno rotu atdarinājumus un no Meistara stāstījuma uzzināt par seno bronzas un sudraba rotu nozīmi un valkāšanas tradīcijām. Apmeklētājiem ir iespēja iejusties seno rotu valkātāju lomā, pielaikojot rotu atdarinājumu komplektus. Atmiņai par viesošanās kalvē iespējams iegādāties interesantus, ar Cēsu novada vēsturi saistītus suvenīrus vai rotaslietas.

                                               

1 komentārs: